Tuesday, 14 February 2012

Valentine Day

   Valentine Day atau dalam Bahasa Melayu ialah Hari Kekasih sudah sinonim dalam masyarakat dunia sekarang malah di Malaysia juga fenomena ini berlaku di kalangan pemuda dan pemudi kita. Bila tiba hari Valentine ... macam-macam perkara boleh berlaku... waktu nilah adanya perkara sumbang disana-sini. Tapi adakah kita sedari apakah kesannya ??? darimanakah asalanya hari Valentine??? kenapa islam mengharamkan hari Valentine ini ??? terlalu banyak persoalan yang timbul dikalangan mereka  yang kurang mengenali agama...

   Jika kita menyambut hari Valentine ... adakah kita menyedari kesannya??? perlukah kita untuk berkasih sayang dengan kekasih kita... sedangkan kita belum diijabkabulkan lagi dengannya ( kekasih ). Sedangkan kekasih yang abadi ialah Allah!!!
 
  Sejarah hari Valentine diambil dari St. Valentine dibunuh kerana pertentangannya (pertelingkahan) dengan penguasa Romawi pada waktu itu iaitu Raja Claudius II (268 - 270 M). Dalam bahasa Perancis Normandia, pada abad pertengahan terdapat kata “Galentine” yang bererti 'galant atau cinta'. Persamaan bunyi antara galentine dan valentine menyebabkan orang berfikir bahwa sebaiknya para pemuda dalam mencari pasangan hidupnya pada tanggal 14 Februari .

  Kerana apa Islam mengharamkan hari Valentine ??? Firman Allah Dan janganlah kamu megikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan, dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggung jawabnya”. (Surah Al-Isra : 36). Selain itu Baginda Nabi Muhammad S.A.W pernah bersabda :“ Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaum (agama) maka dia termasuk kaum (agama) itu”.Firman Allah s.w.t. dalam Surah AL Imran (keluarga Imran) ayat 85 :“Barangsiapa yang mencari agama selain agama Islam, maka sekali-sekali tidaklah diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi”.

   Keputusan di tangan ANDA sendiri .... firman Allah " Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri ". Surah Ar-Ra'd (ayat .... Surah Ar-Ra'd (ayat 11 ): ...  jadi fikir-fikirkanlah...

   
 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.